FŐVÁROSI VÍZMŰVEK

Takarékossági tanácsok és kármegelőzési javaslatok

Ön se fizessen többet a kelleténél!

A tényleges és hasznos vízfogyasztást meghaladó, a vártnál jóval nagyobb összegű vízszámla egyik oka lehet a vízmérő és az ingatlan közötti csőhálózat sérülése, amely sokszor éppen észrevétlensége miatt jelenthet súlyos veszélyt. A vonatkozó rendelet értelmében a bekötési fő vízmérő utáni fogyasztói vezetékhálózat-szakasz karbantartása, javítása a fogyasztó feladata.

A talajba fektetett vezetékből szivárgó víz nem mindig tör a felszínre, így előfordulhat, hogy értékes ivóvizünk észrevétlenül elszivárog. Az így elfolyt víz mennyiségét is jelzi a vízmérő, és a mért mennyiségért természetesen fizetni kell! Az indokolatlan többletfizetés azonban elkerülhető a rendszeres ellenőrzéssel és a gyors javítással.

Hasznos ellenőrzés

Az ellenőrzéshez legtöbbször nem szükséges szakember, azt bárki könnyedén elvégezheti:

Először is minden csapot gondosan el kell zárni, majd ellenőrizni kell, hogy nem csöpög-e valamelyik csap, illetve nem szivárog-e a WC-tartály.

Miután valamennyi csapot elzárta, kérjük, nézze meg fővízmérőjét: tökéletes zárás esetén a vízmérő mutatójának mozdulatlanul kell állnia. Ha a vízmérő piros mutatója, illetve számjelzéses mérőnél a fekete csillagkerék továbbra is forog, akkor biztos lehet benne, hogy a vezeték valahol szivárog.

Ne halogassa az ellenőrzést, ha hirtelen vagy indokolatlanul egyre nagyobb lesz a vízszámlája! Évente legalább kétszer-háromszor, például a kerti csapok téli elzárása és tavaszi megnyitása esetén, így akkor is érdemes elvégezni az ellenőrzést, ha még nincsenek látható tünetek, hiszen az időben észrevett hiba elhárítása jelentősen kíméli a pénztárcáját.

Védelem a fagy ellen

A téli hideg által okozott csősérülések, a fő vízmérő szétfagyásának megelőzése érdekében is sokat tehet: a falon kívüli, vagy nem kellően szigetelt vezetékek, szerelvények esetében különösen fontos, hogy a helyiség nyílászáróinak épségéről meggyőződjék. Előfordulhat, hogy a költséges kár elkerülése érdekében akár helyiség fűtésére is szükség lehet.

A fő vízmérő védelmére az esetleg hiányzó aknafedő lapot pótolni kell. Ha a vízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodni.

Kerti csapok, hétvégi házak a legbiztosabb védelmi módszere a víztelenítés. Ennek elvégzésekor az összes csapot nyitva kell tartani! Ha a vízvezetéki hálózatban a víz mégis megfagyna, azonnal szakemberhez kell fordulni, mert a kiolvasztást és a szakszerű helyreállítást csak ő végezheti el!

Takarékosság

A nagyobb költségek nem csupán káresetekből származhatnak. Aki környezetéről és mindannyiunk környezetéről felelősen gondolkodik, ésszerűen takarékoskodik a vízzel. Ennek számtalan módja lehet. A meleg, forró nyári hónapokban a kertes házaknál például érdemes az esti vagy a kora reggeli órákra ütemezni a locsolást, mivel a kiöntözött víz az ilyenkor kisebb mértékű párolgás miatt jobban hasznosul. Ez a megoldás még akkor is praktikus, ha bizonyos – más profilú – közmű szolgáltatók gyakorlatával ellentétben a társaságunk nem alkalmaz megkülönböztetett éjjeli és nappali tarifát a vízszolgáltatásban. Főként hosszú távon ugyancsak jelentős vízmennyiség és költség spórolható meg az energiatakarékos háztartási gépekkel vagy az ésszerű mosási, mosogatási szokásokkal, vagy éppen azzal, ha az ízletes dinnyét nem hideg folyóvízben, hanem hűtőszekrényben hűtjük.

Hátralékkiegyenlítő támogatás

Nyitólap Fővárosi Vízművek Lakossági ügyfelek Általános információk Lakásrezsi-támogatási lehetőségek Hátralékkiegyenlítő támogatás

Ezt a támogatási formát valamilyen váratlan esemény miatt átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő fogyasztók kérhetik. A támogatás háromévenként vehető igénybe, és a hátralékhoz mindenképpen saját részt is vállalni kell. A fogyasztó által történő törlesztés mértéke attól függ, hogy milyen hosszú idő óta nem fizetett közüzemi díjat.

A támogatás odaítélését minden esetben alapos környezettanulmány előzi meg. Ennek alapján számolják ki az alapítványi támogatás, és az önrész mértékét. Ha az önrész fizetését a fogyasztó elmulasztja, akkor a “Hálózat – Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért” alapítvány sem utalja át az esedékes összeget. A hátralékkiegyenlítő támogatás az önkormányzatok szociális vagy családsegítő osztályain igényelhető.